Nu ik weet wat ik níet wil, kan ik de volgende stap gaan zetten

Sterk in je werk biedt steun bij het zetten van de volgende stap in je carrière. Samen met een ervaren loopbaancoach in zorg en welzijn kijk je naar jouw situatie en waar je kansen op werk liggen. De 37-jarige Manon schakelde Sterk in je werk in om te kijken of ze een carrièreswitch kan maken. Nu heeft ze een plan klaarliggen om die nieuwe droombaan te vinden. Dat is volgens haar best spannend.

Vertel eens wat meer over het werk dat je nu doet?
“Ik werk inmiddels tien jaar bij een bedrijf dat promotionele artikelen maakt voor producenten van onder meer cosmetische artikelen. Denk aan een make-uptasje dat je krijgt bij de aanschaf van een lippenstift, of aan een voorraadblik bij aankoop van scheermesjes. Ik regel het hele proces van A tot Z; van offerte tot het beoordelen van de promotionele artikelen. We werken voor de productie veel samen met China. Daarvoor werkte ik voor een soortgelijk bedrijf en weer daarvoor werkte ik bij een hotel en als touroperator. Ik heb de mbo-opleiding Toerisme, niveau 3, gedaan. Ik heb altijd in de commerciële sector gewerkt.”

Wat mis je in je huidige baan?
“Ik mis vooral een voldaan gevoel. Ik heb niet het idee dat ik met mijn werk andere mensen help. Ik doe niks goeds voor de wereld. Ik zou meer van betekenis willen zijn.”

Waar komt dat gevoel vandaan?
“Dat is moeilijk aan te geven, maar ik denk dat dit toch al gauw een jaar of vier speelt. Ik wilde toen kijken of ik iets ander kon gaan doen, maar ik werd zwanger. Daardoor werd het weer naar de achtergrond geduwd. Mijn baan biedt mij ook veel vrijheid en een goed salaris. Ik zit niet op een schopstoel. Mijn huidige baan biedt dus veel veiligheid op de een of andere manier. Tegelijkertijd ben ik niet bang om weg te gaan, maar die stap zetten, is nog niet gelukt. Anderhalf jaar geleden overleed mijn vader op 67-jarige leeftijd. Hij en mijn moeder hebben altijd in de zorg gewerkt. Mijn moeder werkte met mensen met een lichamelijke beperking en werd later locatiemanager. Mijn vader werkte bij het Leids Universitair Medisch Centrum als verpleegkundige en later als afdelingshoofd. Mijn ouders hebben altijd zoveel lol en plezier gehad in hun werk. Dat wil ik ook!”

Heb je enig idee welke functie je zou willen?
“Echt zorgen voor mensen, handen aan het bed, dat is niets voor mij. Dat is iets wat heel duidelijk voor me is, maar ik kan natuurlijk ook iets anders doen in de zorg- en welzijnssector. Op die manier draag ik dan voor mijn gevoel toch bij aan iets betekenen voor een ander.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Sterk in je werk?
“Via mijn eigen werkgever volgde ik al een loopbaancoachingstraject, maar dat is vooral gericht op het vinden van een nieuwe interne functie. Mijn partner vond online meer informatie over Sterk in je werk. Juist omdat ik aan de zorg en welzijn denk, leek mij dat interessant. Misschien dat ik met een loopbaancoach uit die sector meer duidelijkheid kon krijgen over wat ik wilde. De gesprekken met de loopbaancoach waren heel prettig en professioneel. Ik kreeg verschillende tips en trucs. Als ik zou willen, dan zou ik haar ook voor een vervolg kunnen benaderen. Ze gaat dan al wandelend met je in gesprek. Dat past heel goed bij wie ik ben.”

Wat voor tips kreeg je?
“De belangrijkste is het opstellen van een smartplan om mijn doel te behalen. In dat plan ben ik samen met de loopbaancoach gaan kijken naar de mogelijkheden. Naar voren is gekomen dat ik echt graag bij een maatschappelijk betrokken organisatie wil werken. Dat kan overigens breder zijn dan de zorg en welzijn alleen. Zo kwamen onder meer Stichting Kika, Vluchtelingenwerk Nederland, Wereld Natuur Fonds en Sport en Welzijn naar voren. Ook staan in het plan mijn kwaliteiten en talenten duidelijk benoemd. Verder heb ik een pitch gemaakt waarmee ik mijn meerwaarde kan laten zien.”

Hoe ga je dit plan inzetten in je verdere zoektocht?
“Die pitch moet ik nu gaan gebruiken natuurlijk. De loopbaancoach heeft mij aangeraden om zelf contacten te gaan leggen met mensen die bij organisaties werken die mij interessant lijken. Dat kan ik doen via LinkedIn. Ik zou bijvoorbeeld kunnen vragen of ik eens langs mag komen of een dagje mee kan lopen. Ik merk dat ik dat nog wel heel spannend vind. Zomaar uit het niets iemand benaderen die je niet kent, dat vind ik best lastig. Het was fijner als ik een lijst had met organisaties van wie je al weet dat die openstaan voor dit soort zaken. Ik moet deze stap dus nog gaan zetten. Ik kijk overigens wel elke dag online op de websites die ik via de loopbaancoach heb gekregen. Als ik daar een interessante functie zie, dan solliciteer ik direct. Het lastige is alleen dat ik met mijn mbo-3 vaak niet de juiste opleiding heb en ook niet zomaar een hbo-opleiding kan volgen. Daar moet ik ook nog naar kijken. Hoe kan ik die eventueel benodigde diploma wel behalen.”

Wat zou je mensen willen meegeven die twijfelen over het inschakelen van een loopbaancoach?
“Doe het gewoon. Het is heel goed om goed naar jezelf te kijken: wie ben je, wat wil je en zit je nog wel op de juiste plek? Ik ben dankzij de loopbaancoaching veel meer mijn eigen sterke punten gaan zien. Bovendien weet ik nu nog beter wat ik niet meer wil. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat ik iets ga vinden wat ik wel wil. Dus als je vastloopt of niet lekker in je werk zit, dan kan een loopbaancoach je echt helpen om alles duidelijker te krijgen. Uiteindelijk moet je het alleen natuurlijk wel zelf in de praktijk brengen. Kijk naar mij: ik moet echt die stap gaan zetten om zomaar iemand te benaderen.”

Nieuwsgierig?
Laat het verhaal van Manon je nadenken over je eigen baan? Wil je net als zij ook een gesprek met een loopbaancoach? Meld je dan aan en ervaar binnenkort zelf ook de voordelen die een loopbaancoach jou kan bieden!

 

Dit blog is tot stand gekomen door de inzet van Jim Gardien, communicatieadviseur bij ZW-connect.