Loopbaanproject ‘Sterk in je werk’ bedient 25.000 zorg- en welzijnsmedewerkers in 3 jaar

Loopbaancoaches van het project ‘Sterk in je werk, zorg voor jezelf’ bedienen nu al 25.000 medewerkers in zorg en welzijn met kortdurend, vrijwillig en vertrouwelijk advies op het gebied van hun carrière. Het project wordt gerund door CNV Zorg &Welzijn en RegioPlus, het samenwerkingsverband van 14 regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn. En is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. De tussenevaluatie 2016-2018 is 5 december aangeboden aan Tim Sturmans van VWS. Het project loopt in ieder geval door tot eind 2021. 

Aanwezig bij de uitreiking van de evaluatie was de 24.000e deelnemer aan Sterk in je Werk, Brigit Muis. Zij is medewerker Zorg & Onderzoek en coördinator EMSB bij de Nederlandse Brandwonden Stichting en het Rode Kruis Ziekenhuis. Op de vraag wat voor haar aanleiding was, om zich aan te melden vertelde ze: “Ik word met de dag ouder en tegelijk is de werkdruk in de zorg geleidelijk toegenomen. Met twee werkgevers maakt alles bij elkaar dat je met een onafhankelijk coach wilt verkennen, hoe je tot 67 jaar met passie en energie in de zorg duurzaam kunt blijven werken en mee kunt doen. Want ik wil helemaal niet weg bij mijn werkgevers. Ik wil juist blijven, want mijn werk is leuk. De vraag is hoe hou ik het leuk. Ik ervaar Sterk in je werk echt als ‘voor mezelf’ zorgen. Ik geniet van mijn werk en wil blijven genieten”.

Smeerolie
In het project zetten loopbaancoaches de deelnemers die in zorg en welzijn werken of daar (weer) willen werken aan het denken over hun loopbaan, hoe ze carrièrekansen kunnen benutten en hoe ze de regie over hun verdere werkzame leven kunnen nemen. Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: ”Dit project, dat in 2017 begon als ondersteuning van zorgmedewerkers die dreigden hun baan te verliezen, is uitgegroeid tot de smeerolie van de arbeidsmarkt in de zorg. We zijn daar bijzonder trots op.”

Reflecteren
Het project levert een bijdrage aan de instroom van nieuwe medewerkers. Een kwart van de deelnemers aan het project komt van buiten de zorg en kan zij-instromer worden. De coaches geven zorg- en welzijnsmedewerkers inzicht in kansen op andere functies en cursussen en events die daartoe bijdragen. Daardoor neemt het zelfvertrouwen en het plezier in het werk meetbaar toe. ‘Sterk in je Werk’ draagt daarmee ook direct bij aan het behoud van de broodnodige werknemers in de zorg. Jelle Boonstra, directeur RegioPlus: “Ook uit het recente onderzoek onder medewerkers in de zorg door is weer gebleken hoe belangrijk ontwikkeling is. Tijd om te reflecteren en over je loopbaan na te denken is er vaak onvoldoende, met Sterk in je Werk ondersteunen we dat en maken het makkelijk”.

De tussenevaluatie Sterk in je Werk 2016-2018 vind je hier.